IKGL Logo Overlay

Grensland College Winterswijk

Beste IKGL-leden, 

Afgelopen september opende het Grensland College in Winterswijk haar deuren. Vanuit een duidelijk uitgesproken behoefte van de regionale Arbeidsmarkt is een lobby ingezet om sectoraal hbo-onderwijs naar onze regio te halen. Trots zijn we dan ook dat het Graafschap College samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Saxion Hogeschool de handen ineen heeft geslagen om dit voor onze arbeidsmarktregio voor elkaar te krijgen en gezamenlijk dát type hbo-onderwijs aan te bieden waar studenten en arbeidsmarkt zo om vragen: de tweejarige deeltijd Associate degree (Ad), ideaal om naast een baan te volgen en je door te ontwikkelen. 

Echter, het aantal aanmeldingen voor specifiek het technische aanbod blijft behoorlijk achter bij de gepeilde behoefte. Bij de Associate degree Gebouwgebonden Installatietechniek, die zich zowel richt op de bouw en installatiebranche van de toekomst blijven de aanmeldingen erg bescheiden. De regionale bouw- en installatiebranche toont weliswaar interesse, maar tot concrete aanmeldingen leidt dit nog niet. Zijn we gewoon te druk, of is er iets anders aan de hand? 

Datzelfde geldt voor de Associate degree Engineering, die in deeltijd voor mbo-doorstromers en werknemers die door willen een brede mix biedt van werktuigbouwkunde, mechatronica en elektrotechniek. Ook hier zijn maakbedrijven welwillend en informeert men zich, maar ook hier komen de aanmeldingen niet overeen met de verwachtingen. Hoe kan dat, in een regio die vol zit met maakindustrie en we onze technische werknemers ook willen door ontwikkelen? 

Juist deze dragende branches in onze regio wil het Grensland College naar behoefte bedienen: Het Grensland College is opgericht om het vestigingsklimaat van onze bedrijven te verstevigen, onze arbeidsmarkt klaar te maken voor een Leven Lang Ontwikkelen en onze jongeren (langer) te behouden voor onze regio. Een unieke kans, maar zeker niet vanzelfsprekend. Het aanbod van het Grensland College moet wel voldoende studenten trekken, om ook écht een vaste waarde voor onze arbeidsregio te worden. Investeert u nu in de ontwikkeling van uw medewerkers. Dan doet u ook een waardevolle investering in uw bedrijf of instelling. En daarnaast zijn er allerlei subsidies en fiscale regelingen die de financiële drempels verlagen. Dus grijp nu deze gelegenheid met beide handen aan en wijs uw medewerkers op de mogelijkheid van deeltijd technisch hbo-onderwijs in de regio. Zij moeten het uiteindelijk doen, u bent in de positie hen hiervan blijvend bewust te maken. Wilt u ons hierbij helpen? 

Voor de volledigheid stuur ik u enkele relevante brochures van het Grensland College mee, die u ook onder uw medewerkers kunt verspreiden. 

Het volledige aanbod is uitgebreid in te zien op www.grenslandcollege.nl, waar u ook de juiste contactgegevens vindt. Ook kunt u rechtstreeks bellen met projectmanager van het Grensland College, Alexander van der Graaff via 06-10449391. 

Graag tot ziens bij het Grensland College!

Arthur Jansen
Voorzitter SIKA

Download hier de brochure Ad Management

Download hier de brochure Ad Gebouwgebonden installatietechniek

Download hir de brochure Ad Engineering