IKGL Logo Overlay

IKGL bezoekt Rotterdam

Vrijdag 21 juni zijn ruim 60 ondernemers van de Industriële Kring Groenlo Lichtenvoorde (IKGL) naar Rotterdam geweest. In 2022 ging de IKGL naar Brainport Eindhoven en nu werd inspiratie opgedaan in Mainport Rotterdam.

We werden ontvangen bij BINX West in de oude Van Nelle Fabriek, waar vroeger koffie, thee en tabak werd verwerkt. Het gebouw uit 1930 is bewaard gebleven en is inmiddels Unesco erfgoed.
Een gids vertelde ons over de architectuur van het gebouw en de vooruitstrevendheid die Van Nelle had rond 1925 om iets te doen aan de toen slechte arbeidsomstandigheden. Veel authentieke elementen van het gebouw zijn bewaard gebleven.
Na een gezonde lunch in de oude directiekamer van Van Nelle werd de groep met een bus, onder leiding van een oud-expediteur, door de Rotterdamse Havens getoerd. Een bedrijventerrein van 125 vierkante kilometer met groenstroken ofwel ‘weilanden’ en ook ruimte voor de natuur.

De grootste schepen die lossen in Rotterdam zijn 400 meter lang en 61,5 meter breed en vervoeren 24.000 containers. Pas als je dichtbij komt, zie je hoe indrukwekkend groot een boot kan zijn. In totaal leggen er ieder jaar 28.000 zeeschepen en 90.000 binnenvaartschepen in Rotterdam aan.

Indrukwekkend zijn de grote olieraffinaderijen, de pijpleidingen, uitgestrekte containerterminals en mega chemische en logistieke bedrijven. In totaal werken in de Rotterdamse haven bijna 200.000 medewerkers. Voor heel Nederland komen hier 500.000 arbeidsplaatsen bij door aanverwante bedrijvigheid en toeleverende bedrijven. De haven van Rotterdam is daarom een Mainport en motor voor de Nederlandse economie!

Wij sloten het bezoek aan de haven af op een partyboot die ons vervolgens naar het centrum van Rotterdam bracht.
Bij ‘Vader Kleinjan’ in de Oude Haven werd afgesloten met een gezellige BBQ en netwerkborrel.

Dank aan Keistadtours en BINX voor de prima organisatie en inspirerende dag!