Marianum Interview STO
Techniektalenten aan het woord: “Bedrijven laten ons écht groeien”
Het bedrijfsleven in de regio is van onschatbare waarde voor het opleiden van techniektalent. Dankzij het Sterk Techniek Onderwijs (STO) krijgen middelbare scholieren in technische profielen niet alleen een stevige basis op school, maar ook een waardevolle kennismaking met de werkvloer. Wij spraken met Mike en Ramon, twee vierdejaars vmbo-leerlingen, over hun ervaringen.
Van schoolbanken naar machines
Beide leerlingen benadrukken dat de werkvloer heel anders is dan het klaslokaal. Ramon: “In een bedrijf draait alles om afspraken. Als je iets niet op tijd af hebt, kun je niet zomaar verlengen zoals op school. Dat heeft me veel discipline bijgebracht.” Mike vult aan: “Je leert op school de basis, maar in het bedrijfsleven krijg je te maken met andere technieken en machines. Dat is even wennen, maar wel heel leerzaam.”
Stagebegeleiders spelen hierin een sleutelrol. “Bij mijn fietsenmaker-stage mocht ik meer afwisselende taken doen, terwijl lassen vaak wat meer van hetzelfde is,” vertelt Mike. “Maar overal waren de begeleiders erg behulpzaam. Eerst kreeg ik veel uitleg en begeleiding, maar na verloop van tijd mocht ik steeds meer zelfstandig werken.”
Techniek: een wereld vol kansen
Voor de regio is het behoud van de technische profielen essentieel, benadrukt de mentor. “We zitten in een krimpregio. Om dit in stand te houden, moeten we blijven inzetten op STO. Dat is niet alleen belangrijk voor onze leerlingen, maar ook voor de regio. We willen dat er in de toekomst voldoende jonge vakmensen zijn om in de behoeften van bedrijven te voorzien.”
Wat brengt de toekomst? Beide jongens zijn overtuigd van de waarde van hun profiel. Ramon ziet zichzelf werken in de agrarische techniek: “Ik wil een loonwerkopleiding volgen en wat ik nu al weet van boren, draaien en slijpen komt daar goed van pas.” Mike kiest voor een automonteursopleiding. Hij baalt dat deze richting niet meer op zijn school wordt aangeboden, maar vond in Smart Industry een goed alternatief: “Techniek heeft de toekomst. Zelfs met de inzet van robots blijft er altijd vraag naar mensen die ermee kunnen werken.”
Werk samen aan de toekomst
Hoewel de jongens enthousiast zijn over hun stages, zien ze ook verbeterpunten. Ramon: “Meer praktijkuren en meer stage zou ons nóg beter voorbereiden op een baan.” Mike begrijpt dat bedrijven tijd moeten investeren in stagiaires, maar benadrukt: “Het is waardevol voor beide kanten. Bedrijven krijgen gemotiveerde leerlingen die kunnen meewerken en wij leren veel sneller op de werkvloer.”
Inspireer de technici van morgen
De mentor heeft een duidelijke boodschap voor bedrijven: “Maak vmbo-leerlingen enthousiast. Laat hen binnenkijken, meelopen en zien hoe veelzijdig techniek is. Veel bedrijven doen dit al geweldig, bijvoorbeeld tijdens een open bedrijvendag. Dat is een kans om jongeren te laten ervaren wat jouw vakgebied inhoudt.”
Hij raadt bedrijven aan een medewerker te betrekken die speciaal met jongeren werkt. “Iemand die leerlingen kan inspireren en begeleiden. Jongeren willen vaak een voorbeeld hebben, iemand waar ze zich aan kunnen optrekken. Zo kun je ze niet alleen een geweldige stage-ervaring bieden, maar ook binden aan jouw bedrijf.”
Samenwerken maakt sterk
Sterk Techniek Onderwijs biedt een unieke kans om jongeren zoals Mike en Ramon enthousiast te maken voor een technische carrière. Maar dat kan alleen met de steun van lokale bedrijven. Door stages en samenwerkingen kunnen bedrijven niet alleen een verschil maken in de ontwikkeling van leerlingen, maar ook bijdragen aan de toekomst van techniek in de regio.
Bent u een bedrijf in de regio? Overweeg om uw deuren open te zetten voor deze talenten. De toekomst van techniek begint hier, samen met u!